Дан заљубљених

14. фебруар – Свети Трифун или Валентиново (Дан заљубљених)

Српска православна црква 14. фебруара прославља празник Светог мученика Трифуна, док је у Римокатоличкој цркви тај дан посвећен спомену на Светог Валентина, који се слави и као Дан заљубљених.

Према предању, Свети Трифун рођен је у селу Кампсади у Фригији, у сиромашној породици и био је веома побожан од најранијег детињства.

Као дете време је проводио чувајући гуске, а од Бога је добио „дар чудотворства и исцељења“, па је за живота исцелио многе болеснике, истеривао демоне из многих људи и помагао онима који су му се обраћали за помоћ.

Данас Светог Трифуна славе еснафи, виноградари и механџије. Верује се да је он чувар биља и да управо 14. фебруара природа почиње да се буди из зимског сна, уз буђење љубави код људи.

А ко је био Свети Валентин, пандан Светом Трифуну?

Свети Валентин, био је епископ и мученик, који је живео у III веку.  Погубљен је 269. године одсецањем главе, за време владавине римског цара Клаудија II. Цар Јулије I је у IV веку над његовим гробом подигао базилику, а у XV веку је овај светац повезан са празником заљубљених – што се одржало до данас.

Ипак, и код православаца и код римокатолика постало је и остало популарно обележавање Дана заљубљених, па смо га, на свој начин, обележили и у РЈ „Змај“.

У оквиру рада секције за културу живљења, оплеменили смо простор хола украсним свећицама и порукама љубави које су биле инспиративне заљубљенима, а и онима који ће то тек бити.

Васпитачи Милица Илић и Марина Станковић