Филм „Чувари формуле“

Ученици и васпитачи Ученичког центра Београд су имали прилику да у МТС дворани одгледају филм „Чувари формуле“.

Филм је рађен по роману Горана Милашиновића „Случај Винча“, који се бави истинитом причом о несрећи која се десила у Институту Винча 1958. године. Група научника предвођена професором Драгославом Поповићем спроводила је тајни пројекат, када је дошло до несреће. Након неочекиваног излагања радиоактивним честицама, животи професора и младих истраживача бивају угрожени, па их тајно пребацују на лечење у Француску – Париз. Лекари на Институту Кири тада по први пут изводе компликовану и непредвидиву операцију – трансплантацију коштане сржи.

РЈ „Стеван Чоловић“

Бојана Ђукановић, васпитач

Утисци ученика о филму:

„Филм је интересантан и помало болан за мене. Зашто болан? Па због неких сцена које ми се нису баш допале. Са друге стране гледајући филм сазнала сам неке нове појмове о радијацији, што је додатно пробудило у мени нека питања и интересовања за ову тему. Подстакло ме је да додатно истражујем и прочитам нешто више о Институту за нуклеарне науке „Винча“.

Емилија Крсмановић

 

„Филм је занимљив, са веома тешким и емотивним сценама уз које се расплачеш. Приказује прошлост, како се живело и на који начин су се лечили људи. Закључак из мог угла је да без обзира кроз колико тежак период пролазимо у животу, осмех и позитивне мисли су најбитнија ствар, јер уз помоћ њих можемо да призовемо светлост на крају тунела“.

Миња Копуновић

 

„Тема филма је интересантна, међутим није довољно пажње посвећено одређеним детаљима о том историјском догађају. Сматрам да би тада филм био много занимљивији. Очекивала сам више од филма“.

Анђела Станојевић

 

„Филм је снимљен тако да се веома лако гледа, али на крају нећете моћи да останете равнодушни над судбином младих научника, који и поред толике патње након трагедије налазе снагу да бодре једни друге. Емоција и бол научника осећа се током целог филма.“.

Николина Мијаиловић, Малена Алмажан