Филм „Звук слободе“

У четвртак 14.09.2023. године ученици и васпитачи Ученичког центра Београд имали су прилику да одгледају филм „Звук слободе“.
Филм је снимљен према истинитој причи, која открива суровост трговине децом. Главни јунак је федерални агент, који након што је спасио дечака од немилосрдних трговаца децом, сазнаје да је дечакова сестра још увек заробљена и одлучује да крене у опасну мисију како би је спасио страшне судбине. Радња филма детаљно упознаје гледаоце са тактикама предатора и начинима на који они ступају у контакт са жртвама.
Филм је дирљив, пун емотивних тренутака, јер је тема тешка и потресна, али опет он храбро проговара о једном од најсрамнијих облика криминала. Са друге стране ширење свести о страшним детаљима трговине децом не може се остварити без причања приче попут ове, поготово у данашње време када је интернет постао алат за врбовање путем разних понуда.
Звук слободе који производе деца својом грајом и певањем након ослобaђања има посебно значење, као и порука која се провлачи кроз цео филм, а то је „ Божја деца нису на продају“.

Бојана Ђукановић, васпитач

РЈ „Стеван Чоловић

Утисци ученика о филму:

„Филм је веома тежак и изазива доста различитих емоција. Чињеница да је филм рађен по истинитом догађају је застрашујућа, а са друге стране похвалан гест с обзиром да се о овој теми заправо мало прича и да ни ми сами нисмо свесни колико је то честа појава у целом свету. Филм је веома добар и држи пажњу. Мислим да би требало да се снима више оваквих филмова ради дизања свести о овој теми, која сутра може да се деси било коме од нас, што је заправо страшно. Препоручујем.“

Анђела Иконић

„Ово је најстрашнији филм који сам икада погледала. Не може се ни замислити ужас који су та деца проживела. Филм је пун веома тешких сцена, али је свакако вредан гледања и мислим да треба свако да га погледа“.

Анастасија Алексић

„Филм „Звук слободе“ је у мени пробудио опширнији поглед на једну од најмрачнијих тема данашњице. После филма почела сам да се питам колико је у ствари заступљена трговина људима, а што је најгоре и децом“.

Марија Савић