И на борилишту – борци и пријатељи

Суботу, 14. 05. 2022. године, памтимо као дан када су раме уз раме стали и такмичили се у стрељаштву ученици пет домова ученика из Србије, који су се пласирали на Републичку домијаду.

Домијада је јединствно спортско такмичење и по томе што у истој конкуренцији наступају ученици средњих школа различитих старосних категорија, рекреативци  који су стрељаштвом почели да се баве упознајући се са њим кроз секцију у свом дому, млади таленти, као и ученици који се професионално баве стрељаштвом у дисциплини серијска ваздушна пушка у калибру 4,5 mm.
Републичка домијада је увек до сада имала своје јунаке и хероје, победнике и поражене, али оно по чему су се на скоро завршеној XXIV Републичкој домијади у области спорта- стрељаштво сви такмичари истицали и били једнаки као никада до сада су фер-плеј, спортски дух и изузетна пријатељска атмосфера. Али, ова домијада ће остати и упамћена и по великој борби и пријатељству између екипа Дома ученика из Лесковца и  Ученичког центра Београд за коју су наступали наши ученици Богдан Лазаревић, Михаило Марковић и Алекса Максовић.

У стрељани Стрељачке дружине Палилула, на позизији 1 и 2, један до другог пуцали су у 20 мета за ”меч” по једну дијаболу двојица ученика најбољи од најбољих међу најбољима на овом такмичењу. Ђорђевић Милош из лесковачког дома на позицији 1 и Алекса Максовић на позицији 2 члан наше екипе, ученик првог разреда.

Заузми став, нишани, не диши, окидај…. издахни, удахни, седи, одмори, Богу се моли, устани… и тако по 20 пута обојица, један поред другог. После сваког погодтка ”позивајући” мету кришом су гледали у његову…. ”Јесам ли бољи бар за круг од њега”?

На крају, како је и било од почетка, један поред другог на нашу срећу, заменили су позиције, и наш Алекса Максовић је освојио прво место у појединачној конкуренцији са освојених 159 кругова, док је Милош Ђорђевић био други у појединачној конкуренцији са ”упуцаних” 156 кругова.

Лесковчани су ипак у екипној конкуренцији освојили прво место, док су се наши ученици овог пута задовољили освојеним трећим местом. Велике победе наших ученика остаће упамћене и по обостраним пријатељским честиткама, братским загрљајима и заједничким фотографијама пре, па и после такмичења.

Иначе на Домијади, стрелци се такмиче по Правилнику Стрељачког савеза Србије за дисциплину серијска ваздушна пушка 20 дијабола, а посебну драж такмичењу и подстицај деци је био и главни судија на овом такмичењу Витомир Хомен, лиценцирани међународни судија.

Горан Рашић, васпитач