„Ко то тамо пева“

У уторак 14. новембра 2021. године на Великој сцени Народног позоришта изведен је балет „Ко то тамо пева“,  у продукцији овог позоришта. Имали смо ту част и задовољство да будему о публици и уживамо у балетизацији култног југословенског филма Душана Ковачевића, чији је либрето инспирисан сценаријом истоименог филма. Владало је велико интересовање за ову представу, чији је аутор Сташа Зуровац, солиста Балета Хрватског народног казалишта. Сву своју раскошну креативност је претопио у хумор, а вулканску сценску енергију извукао из потпуно природног геста. У овој балетској представи нема главних и споредних улога – сви су солисти.

Балет је сачињен од неколико слика: Аутобус, Војска, Свадба, Сахрана, Смрт и Анђео. Већ од почетне сцене у аутобусу препознаје се покрет који погађа суштину радње, менталитета и невероватне музикалности терајући нас да се врло често присећамо на филмске јунаке. Овај инспиративни кореографски изазов  био је проткан невероватном енергијом која је зрачила са позорнице, а коју су успешно делили са публиком млади играчи Балета Народног позоришта. Чињеница је да је овај балет значајно уметничко дело  модерно у ритму и тону, новом покрету и целокупној концепцији потпуно доживљено у аутентичној форми.

Музику за ово инспиративно дело компоновао је наш чувени композитор Воки Костић који је аутор је око стотинак дела озбиљне музике у оквиру оркестарске, вокално –  инструменталне, сценско – музичке, хорске , камерне и солистичке. Музичко остварење Вокија Костића на овој балетској сцени, стилизација је сопствене филмске музике, а композитор се неретко ослања на њене главне мотиве, међу којима је најистакнутији рефрен из филма који  врло често запевају и плесачи, а то је очајничка жеља „да се ово само снева”.

Владало је велико интересовање за овај балет, који је лепо освежење и својеврсна ода стваралаштву композитора Вокија Костића. Уживали смо у његовом извођењу и искрено се надамо да ћемо присуствовати још некој сензационалној представи и у будућности!

Васпитач: Јелена Драгићевић

РЈ „Змај“