Концерт РОК ОПЕРА

На наше велико одушевљење имали смо прилику да у МТС дворани 5. октобра присуствујемо правом музичком спектаклу који нам је приредио диригент и аутор музичких аранжмана Федор Вртачник, уметнички руководилац Новосадског Биг Бенда. Уз феноменалне извођачке бравуре Новосадског Биг Бенда, беспрекорних чланова хора и оркестра Опере Српског народног позоришта, вече су учинили величанственим вокални солисти – Зоран Шандоров, Никола Мијић, Јана Шуштершич, Бојана Стојменов.

Рок Опера, несвакидашњи музички спој класике и рока, уз велики ансамбл од 40 чланова представљала је фантастичну звучну манифестацију – игру хармонија, која је синоним не само за квалитетан и добар звук, већ и одлично дружење и добар провод. Моћни гласови солиста и вокала публику су неретко остављали без даха, а та посебна атмосфера која се осећала у току самог музичког извођења, била је награђена громогласним аплаузима публике која је била, мало је рећи, напросто одушевљена. Спој музичких жанрова рока, попа, џеза и опере, пажљиво je осмишљен а чине га највећи хитови иностраних рок група и извођача: Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, The Beatles, Pink Floyd, Elvis Presley, Tina Turner, Prince Toto. Репертоар су чинила музичка дела која су заувек уписана у енциклопедију светске музичке сцене 20. века, а која су уз музичку градацију прожету емоционалном набојем учинила да осетимо да је ово вече које ћемо дуго памтити…

Евидентна је била носталгична жеља самог аутора овог концепта да се стари рок и поп хитови у новом руху полако врате на музичку сцену Београда, и да, што је јако битно, буду приступачни публици свих генерација, посебно оних који желе да се отргну од наметнутих мерила и велике понуде садржаја комерцијалног звука који је све присутнији у нашим животима. Ученици наше Установе имали су прилику да чују и доживе квалитетну музику, а умели су кроз громогласан аплауз, плес у току песама и певање са  извођачима, да допринесу стварању атмосфере за памћење уз велику жељу да понуда оваквих садржаја у будућности буде што више!

Утисак ученице Саре Стевановић:

Након прошлогодишњег успешног наступа у МТС Дворани на сцену се и ове године враћају са ROCK OPEROM!

Музички спецјал се ове године изводи под називом „Rock opera-Specijal“, организован у заједничкој сарадњи Новидсадског Биг бенда и хора и оркестра Српског народног позоришта. Наиме, диригент и аранжер, Федор Вртачник, спојио их је и направио репертоар највећих хитова иностране рок музике. На програму концерта заступљено је 25 музичких хитова најпознатијих рок извођача чија су имена уврштена и запамћена као највећа и најутицајнија на музичкој сцени 20. века.

Велики ансамбл од скоро 50 извођача на сцени, вратио је људима онај стари осећај славне епохе рока. Таквој атмосфери допринели су изузетни извођачи и вокални солисти: Јана Шуштершић, Невена Релјин, Зоран Шандров, Никола Мијић, Mattia Zanatta и Бојана Стаменов. Од инструмената на сцени доминирале су виолине и саксофон, који су у споју са електричном и бас гитаром и бубњевима, наизглед необичним спојем, довели до посебног симфонијског звука. Изводиле су се песме најславнијих група 70-их година, па до данас, попут Led Zeppelin, Queen, Pink Floyd, AC/DC, Prince и многих других.

Људи су плесали и аплаудирали занесени добро познатим ритмом рокенрола. Непревазиђени хитови, спојени са звуком опере, увукли су се под кожу како старијим тако и млађим генерацијама. Овакво извођење не само да је спојило различите музичке жанрове већ и различиту публику. То нам показује да ће рокенрол остати упамћен као непревазиђен музички жанр од 20-ог века па до данас.

Васпитач: Јелена Драгићевић

РЈ „Змај“