Међународни дан борбе против вршњачког насиља

РЈ „Алекса Дејовић“ тимским радом у заједничкој борби против вршњачког насиља 

Поводом Дана розе мајица ученици и васпитачи су удружили своје креативне идеје и креативна решења и низом активности дали свој допринос у заједничкој борби против вршњачког насиља. Сарадњом васпитача кроз различите активности упућена је порука ученицима да заједно, удружени, можемо стати на пут вршњачком насиљу.

Васпитачица Ивана Вељашевић одржала је радионицу под називом „Насиље у адолесцентским везама“ где су се кроз разговор са ученицима дефинисали појавни облици насилног понашања у везама, коме се обратити и како реаговати на исте.

Васпитачица Јована Јелић је направила кратку видео поруку у којој су учествовали чланови фото секције, са циљем подизања свести о вршњачком насиљу. Кроз фотографије, поруке и драматуршки приказ, чланови секције описали су најчешће облике вршњачког насиља.

Педагог Биљана Јанковић, упознала је ученике са историјом и значајем обележавања данашњег дана. Скренута је пажња колико је свако од нас, као индивидуа, важан у реаговању против вршњачког насиља.

Након разговора, чланови ликовне секције су на розе мајицама, кроз покрет и боју, материјализовали идеје до којих су дошли претходним разговором.

Васпитачица Маријана Шешић је ученицима приказала едукативни филм о вршњачком насиљу “Bully”, после ког су ученици активно учествовали у дискусији на ову тему.

Васпитач  Данило Шћекић је одржао интерни мини турнир у одбојци, са циљем указивања колику улогу фер-плеј, тимски рад и спорт могу помоћи у борби против насиља.

Васпитачица Слободанка Марић је испратила све активности кроз инстаграм секцију. Са ученицима је одржала радионицу на веома актуелну тему за тинејџере „Вршњачко насиље на интернету”. Какав је профил особа насилника на интернету, које врсте узнемиравања постоје, последице по жртву и однос осталих вршњака, како се заштитити, коме се обратити. Након тога је приказан кратак едукативан филм са поруком зашто да пишемо розе бојом. Заштитите се, блокирајте, пријавите!

У овој борби, заједничка сарадња ученика и васпитача показала је да је тимски рад кључ успеха у решавању сваког проблема. Како је вршњачко насиље део свакодневнице свих нас, борба против  њега се наставља свакодневним освешћивањем и активностима које подижу свест о препознавању и реаговању на насиље.

Дан розе мајица посвећујемо борби против вршњачког насиља, како би сви остали дани били обојени ведрим бојама свих нас!

Јована Јелић, испред колектива РЈ „Алекса Дејовић“

 

Дан розе мајица у РЈ „Карађорђе“

И ове школске године обележавамо Дан розе мајица у нашој РЈ, у континуираној борби против вршњачког насиља и међу бројним превентивним активностима које предузимамо током године, кроз васпитни рад и слободне активности. Више васпитача и стручни сарадник укључили су се ове године у обележавање Дана розе мајица, кроз различите васпитне активности.

Педагог Данијела Илић и васпитачица Јована Михајловић одржале су радионицу са Тимом за вршњачку медијацију „Вршњачко насиље и дискриминација“, дискутовале о томе колико смо у 21. Веку отворени за разлике као и да оне и чине лепоту живота, о вршњачком насиљу које је махом видљиво у школама, зашто до њега долази и како га све можемо спречити, затим су пустиле кратак едукативни филм о овој теми и за крај ученици су украсили розе мајицу порукама које су осмислиле да изразе своје мишљење и подстакну друге на промену негативног става у погледу туђе различитости, тешкоћа у интеграцији у вршњачки колектив и самоприхватања. Мајицу носи лутка коју је сачинила васпитачица Јасминка Чолић са ликовном секцијом и ту је као подстицај за ученике да и они дају допринос у овој борби. Васпитачица Јована и педагог сачинили су и интерактивни пано са мотивационим порукама – осим што могу да прочитају подстичуће реченице, ученицима је дата могућност да своје мишљење изразе и изложе на паноу, а затим и да извуку једну од унапред припремљених порука из кутије и тако и сами осете охрабрење и позитивне таласе добрих намера.

Васпитачице Аница Трифуновић и Марина Радовић желеле су да за овај дан ураде нешто ефектно и офарбају један кутак дома у розе. Одлучили су се за степенице којима сви ученици пролазе, и на њих залепили розе траке са порукама против вршњачког насиља и мотивационим речима за све који неки вид насиља трпе. Наше ученице су траке израђивале једног поподнева на радионици са васпитачицама, уз разговор о овом дану и догађају који је традицију розе мајици покренуо. Сарађивале су и размењивале идеје, са циљем да осмисле кратке, а ефектне поруке које би могле значити њиховим вршњацима у дому. Уз то су биле креативне и при декорисању трака. Розе степениште је пажњу свакако привукло, а надамо се да су и речи на њима допрле до оних којима су биле потребне.

Васпитачица Милица Петровић одржала је радионицу са ученицима своје васпитне групе, под називом „Заузимање туђе перспективе, спречавање и решавање конфликата“. Она је кроз три етапе имала за циљ да код ученика освести. 1. Важност комуникације у циљу спречавања доласка у конфликтне ситуације, 2. Сагледавање ситуације из друге перспективе не значи да је нечије становиште исправније него туђе, 3. Неопходност „стављања у туђе ципеле“ како би се разумеле потребе друге стране, у циљу превазилажења конфликта и спречавања насиља.

Васпитачице Гроздана Гаћеша и Данка Ивановић су овај међународни дан обележиле заједничком активношћу ученика 2. и 8. васпитне групе кроз радионицу „Дружењем против насиља“. Она је конципирана и реализована у два дела. У уводном  делу, ученици су упознати са догађајима који су покренули настанак ове акције и дискусијом о значају препознавања и пријављивања насиља, а нарочито његове превенције. Други део је био испуњен забавним садржајима и друштвеним играма усмереним ка бољем повезивању ученика, релаксирању и дружењу, јер су се ученици сложили да је то један од бољих начина да се превенира насиље међу вршњацима.

 

У РЈ „ЗМАЈ“ ОБЕЛЕЖЕН ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

 ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

 Вршњачко насиље је општи друштвени проблем са којим се многи млади сусрећу у школи, на улици, у окружењу. Наши ученици и васпитачи су се потрудили да кроз различите активности обележе овај дан.

Тим за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања је најпре ученицима приказао кратак филм о насиљу под називом ”Violence”. Затим смо хтели да чујемо њихово мишљење не само о случајевима које смо видели на филму, већ смо их подстакли да испричају личне примере, без обзира да ли су били жртве или сведоци. Показали су да умеју да препознају сваки облик насиља, али треба истаћи да су најчешће суочени са вербалним и физичким насиљем. По њиховом мишљењу, све потиче из породице и то је место одакле треба кренути са превенцијом. Насилници нису постали такви преко ноћи, већ се њихов карактер формира одрастањем на лошим моделима и погрешним узорима. Забрињавајуће је њихово уверење да је често боље прећутати, јер се често деси да и поред интервенције школе, стручних служби, родитеља и осталих служби, насилник убрзо настави по старом, а жртви буде још теже.

Дан розе мајица има за циљ подизање свести о вршњачком насиљу, ширењу толеранције, емпатије, поштовања различитости.

Тим својим активностима подстиче позитивно и друштвено прихватљиво понашање. Ипак, на крају дана, после филма, разговора, израде паноа, играња одбојке, дружења, наш најјачи утисак горког укуса је чврсто уверење наших ученика да никаква активност неће допрети ни променити наслинике. Како створити окружење које ће младима пружити могућност да верују да су сигурни и заштићени, а насилници склоњени и санкционисани, питање је за све институције које се баве младима.

Васпитач, Александрија Караичић

ОБОЈИМО ЖИВОТ У РОЗЕ

Већ деценију и по розе мајице су препознатљив симбол борбе против вршњачког насиља. Овим се на симболичан начин жели скренути пажња на проблем све учесталијег насиља међу вршњацима које је у различитим облицима део наше свакодневице. Никада се није више говорило о насиљу и против насиља, а оно је све учесталије. Где смо погрешили, шта нисмо учинили, а могли смо, у коме или чему тражити кривца сада када агресија и доминација обележавају одрастање нових генерација?

Немојмо ћутати и окретати главу пред овим проблемом! Морамо гласно и јасно осудити сваки вид насиља. Покажимо људске особине, дајмо подршку, помозимо онима који трпе, који пате. Будимо јачи од себе самих и изађимо из суровог света насилништва. Покажимо љубав, саосећање, подршку и онима до којих нам је стало и онима које не познајемо, а помоћ им је потребна. Кажимо гласно: СТАНИ, НЕ ОТЕЖАВАЈ, ПОМОЗИ! Негујмо културу ненасилне комуникације, мирног решавања конфликата, негујмо различитости, инклузију и остале вредности које нас чине различитима, а опет истима.

Активности повод обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља у РЈ „Змај“ реализоване су кроз израђивање паноа, а са ученицима  у оквиру радионице су размењене информације  на тему вршњачког насиља. Ученици су подстицани да се боре за хумане вредности и да буду отворени за прихватање туђе различитости. Порука после одржане активности је гласила : „Гледај свет лепшим бојама и не заборави, спречавање насиља почиње од Тебе, од нас!“

Васпитачи: Нада Кековић, Јелена Драгићевић и Милица Илић

ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

У спортској сали Економске школе одржана је утакмица у одбојци између ученика и нас професора. Пре почетка утакмице одржали смо предавање о значају борбе против вршњачког насиља. Укључени су сви присутни, а ученици су својим коментарима допринели истицање значаја овог дана и важности борбе против насиља.

Свој допринос дали су и стоно-тенисери, који су истакли да је циљ и порука свих поменутих активности подизање свести о значају превенције насиља, његовом препознавању и реаговању свих заједно. Кроз дружење на спортском терену увидели су значај дружења, ефикаснијег коришћење слободог времена, али и значај јачања тимског духа и подстицања жеље за дружењем. Ученицима је предочено да је битно развијање емпатије, толеранције, различитости, разумевања својих вршњака и разумевање свих разлика међу њима.

Васпитачи: Милош Касалица, Миодраг Подовац, Сања Ребић

 

Дан розе мајица у РЈ „Стеван Чоловић“

Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава последње среде у фебруару месецу. Прихваћен је 2007. године, након догађаја у једној канадској провинцији где је ученик једне школе дошао обучен у розе мајицу. Група вршњака починила је брутално насиље над њим, незнајући да је дечак тим чином подржао тешко оболелу мајку. Сутрадан су сви његови другови обукли розе мајице у знак подршке и као симбол борбе против вршњачког насиља.

Тиме је розе мајица постала заштитни знак, као и подршка сваком детету које доживљава насиље. Обележавање тог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања, сарадња и оснаживање за ненасилно решавање конфликата.

У нашој РЈ овај дан обележен је низом активности са ученицима, одгледали смо кратки филм на ову тему и разговарали о узроцима и последицама вршњачког насиља.

РЈ „Стеван Чоловић“