Међународни дан толеранције

Трпељивост подразумева прихватање и уважавање туђих ставова, идеја, мишљења и начина живота. Бити толерантан значи поштовати различитости и имати развијену свест о њој. Научити дефиницију је лако, али применити, како због неких личних ставова, тако и због утицаја околине и друштва, и није. Прихватање и разумевање представљају основу за квалитетнију комуникацију и квалитет живота целе заједнице.

Током Недеље толеранције различитим активностима се промовишу љубазност, толеранција и права детета, како би се подигла свест о њиховој важности. Поред бројних активности, у РЈ „Алекса Дејовић“ реализована је и међудомска сарадња у духу толеранције са Домом ученика “Јелица Миловановић”. Ове године су ученици и васпитачи из Крунске улице били наши гости. Дружење је почело радионицом “Толеранција и границе”, затим причом о фер плеју, а настављено одбојком на терену.

Вече је почело радионицом на којој су се ученици представили једни дзугима по паровима, наводећи међусобне сличности и разлике. На тај начин су показали да поштују своја уверења, али и прихватају туђа. Потом су у паровима показали колико су спремни да пусте новог другара у свој лични простор, колико дозвољавају да им се неко приближи, где је граница до које им је добро, те су се тако подсетили важности поштовања туђих граница, а уз чување сопствених. Након тога смо се подсетили шта значи фер плеј, како у спорту, тако и у животу.

Остатак вечери провели смо у доброј спортској атмосфери и дружењу пратећи одбојкашки меч. Спремне екипе су показале своју игру, на крају, уз замене, без обзира ком тиму припадају.

Радујемо се следећем дружењу, уз поруку да поштујемо туђе границе, чувамо своје, да сви имамо иста права, а да су  различитости нешто што чини свет богатијим. Толеранција се учи, а најлепше је када је учимо заједно.

Реализатори активнпсти: управник В. Стијеповић, С. Марић и Д. Шћекић

Познато је да једна од битнијих вештина за живот у колективу јесте толеранција, а да је љубазност као врлина неизоставни део добрих међуљудских односа. У РЈ „Алекса Дејовић“ читавим низом активности смо обележили ова два датума.

Васпитачице Ј. Шејић, С. Марић и М. Шешић су окупиле ученике код којих љубазност није на тако високом нивоу. Разматрали смо шта је љубазност, кроз шта се она огледа, да ли је бити љубазан знак слабости, како се осећа особа према којој смо љубазни, а како особа која је љубазна. На крају разговора сваки ученик је дао предлог шта може да учини како би некоме улепшао дан и учинио боравак у дому што пријатнијим.

Под менторством Т. Кнежевић и С. Суботића ученици су направили пано поводом Дана толеранције.

У присуству васпитача И. Вељашевић, Ј. Јелић, Н. Марковића, Б. Шћепанвића и Д. Шћекића, ученици су одгледали анимирани филм „Толеранција“, након чега је организована дебата у којој су активно учествовали.

Са педагогом Б. Јанковић група ученика је разговарала на тему прихватања различитости и зашто је важно разумети и дозволити разлике, као и право на своје ставове.

Активношћу „За мене, доброта је и толеранција је…“ васпитачи С. Марић и Б. Шћепановић су организовали ученике да на стикерима напишу прву асоцијацију на ове важне појмове, а затим су о њима разговарали.

Међудомска сарадња у духу толеранције реализована је са Домом ученика „Јелица Миловановић”. Ове године су ученици и васпитачи из Крунске улице били наши гости. Дружење је почело радионицом „Толеранција и границе и фер плеј”, а настављено на терену где су играли одбојку. Реализатори сусрета били су управник В. Стијеповић, С. Марић и Д. Шћекић

У оквиру Литeрарне секције ученице су исказале мишљење о националним, верским и расним предрасудама. Показале су висок ниво толеранције када је у питању ова тема. Иако наизглед различити, сви смо ми људи са истим потребама и страховима, а што је најбитније једнаки.

Циљ је био да освестимо сваку младу особу да различитости постоје и да је битно прихватити и поштовати чињеницу да је неко другачији, јер само тако можемо осигурати суживот у миру.