Осми међународни конгрес ђачких домова Словеније

Размена знања и искустава за боље сутра од Вардара па до Триглава

У релативно кратком временском периоду, Осми међународни конгрес ђачких домова Словеније тако је био организован и садржајан да су 21. и 22. марта подељена искуства и знања из готово свих сегмената који се односе на начин функционисања, перспективу и развој домова, односно проблеме, потребе и интересовања самих ученика. Програм конгреса под називом „Изазови у образовању у глобалном друштву“ пружио је могућност свим учесницима да у ђачком дому Табор у Љубљани презентују своје радове, а сам организатор потрудио се да на једном месту окупи учеснике из Србије, Хрватске, Северне Македоније, Словеније, док су међу гостима биле и колеге из Аргентине, Италије, Сједињених Америчких Држава.

Програм и рад по секцијама били су фино уклопљени са слободним временом, које је, пак, домаћин конгреса прихватио као један вид позитивног изазова у којем је гостима приказао неке од природних, али и угоститељских лепота престонице Словеније.

Предусретљиви, спремни на сваки вид сарадње и помоћи, колеге из Удружења васпитача Словеније својски су се потрудиле да што уверљивије пренесу знања, искустава, али и открију изазове са којима се сусрећу као директори, васпитачи, односно стручни сарадници.

У самој структури и начину функционисања могле су се уочити сличности са радом Ученичког центра Београд, али и јасно видети разлике на пољу инфраструктуре, логистике, начина финансирања и рада.

Делегацију Ученичког центра Београд предводио је директор др Љубиша Антонијевић, који је изложио је своја размишљања и искуства на тему „Компетенције директора у управљању и руковођењу домом ученика“.

Четрнаест наших колега учестововало је са својим радовима и презентацијама на Конгресу. Свако је презентовао свој рад из области у којима је стручан, односно које представљају саставни део посла којим се бави. Њихове презентације можете видети у наставку овог текста.

Колеге васпитачи и стручни сарадници имали су низ занимљивих излагања из области учења, менталног здравља, самог васпитног рада, генерацијских проблема, интересовања….

Важан део сваког излагања били су и краћи разговори, односно размена искустава из тачно одређених области. Свим презентацијама присуствовале су бројне колеге из Словеније, као и Хрватске и негде се могло приметити да је „заједнички именилац“ свим темама пораст проблема менталног здравља самим тим и изазови приступа, сарадње и разумевања ученика са таквим проблемима.

Домаћин конгреса потрудио се да гостима из Србије покаже природне лепоте Љубљане и њене околине па је тако организовао и крстарење реком Љубљаницом, обилазак летњиковца који се налази у близини престонице Словеније, откривши притом бројне кулинарске, преукусне специјалитете.

Колеге из ђачких домова Табор и Бежиград упознале су госте са инфраструктуром обе установе, просторијама за рад, одмор, рекреацију, анимацију које су оставиле утисак изузетне садржајности, без имало претенциозности.

Из Љубљане носимо лепе успомене, добру енергију и нове идеје за рад с ученицима.

Презентација 1 / Презентација 2 / Презентација 3 / Презентација 4 / Презентација 5 / Презентација 6 / Презентација 7 / Презентација 8Презентација 9 / Презентација 10 / Презентација 11 / Презентација 12