Посета Музеју позоришне уметности

Имали смо прилику да са ученицима Ученичког центра Београд посетимо Музеј позоришне уметности и упознамо се са његовом историјом.

Музеј позоришне уметности Србије је установа културе од националног значаја која постоји од 1950. године и финансира се из буџета Министарства културе РС.
Смештен је у Божићевој кући, здању из 1836. године које је подигао свињарски трговац Милоје Божић и које је само по себи споменик културе, а налази се у Господар Јевремовој улици 19 у Београду. Музеј чува театролошку грађу која сведочи о развоју позоришта у Србији од XIII века до данас.

У Музеју позоришне уметности је тренутно актуелна Изложба фотографија “Из позоришног албума” посвећена изузетном глумцу Небојши Глоговцу (1969-2018) у оквиру циклуса добитника награде Добричин прстен”.

Велики утисак оставиле су фотографије које су  успеле да ухвате невероватне тренутке Глоговчевог израза на сцени. Фотографије на изложби су углавном из представа ЈДП-а, а наставиле су се низом великих упечатљивих рола, све до “Хамлета”, његове последње улоге. Ученици су чули и интересантну причу о ,,Добричином прстену“, којим поводом је израђен, како је изгубљен, поново пронађен и касније предат  Музеју на чување.

Утисци ученика:

Данашњи леп и сунчан дан сам искористила да посетим Музеј позоришне уметности заједно са осталим ученицима из дома. Веома занимљиво искуство и пуно новог сазнања о самом музеју као и о постављеној изложби о Небојши Глоговцу.

Емилија Крсмановић

Било је јако занимљиво у музеју, сазнали смо историју истог, као и ко је пре живео  у кући садашњег музеја. Видели смо изложбу Небоше Глоговца, сазнали његове успехе..лепо смо се провели.

Андријана Пашић

Било је занимљиво, сазнали смо нешто ново о граду и о самом музеју. Допало ми се на који начин нам је кустос предтавио изложбу.

Маријана Јовановић

 

Марина Џелетовић, васпитач