Посета ПТТ музеју

Дана 07.10.2021. године, наши ученици су посетили ПТТ (Поштанско Телеграфско Телефонски) музеј у Београду. Имали су прилику да погледају сталну поставку, која прати развој поштанског саобраћаја и телекомуникација у Србији.

Сазнали су да први покушаји организовања поште потичу из времена Првог српског устанка, када је мрежа турских мензулана (станица за промену коња и одмор татара – носилаца порука) заједно са људством служила потребама устаника. У време кнеза Милоша Обреновића, српски татари преносили су званичну државну пошту за Цариград, а убрзо су почеле да се подижу и српске мензулане.

Прва пошта у Београду која је отпочела јавни поштански саобраћај, била је смештена у мензулани на месту данашње зграде Ликовне академије у Кнез Михаиловој улици. Србија је убрзо започела и телеграфски саобраћај и изградила линије од Београда до Земуна и Алексинца, а сам саобраћај је обављан Морзеовим телеграфским апаратима, који су били у употреби читавих сто година.

Развој телефоније започиње крајем XIX века, када је инсталирана и прва телефонска централа за јавни саобраћај. После Првог светског рата монтирана је радио-телеграфска станица на Бањици и успостављен је саобраћај са Француском, Великом Британијом, Италијом, Бугарском, а касније и са другим државама.

Још интересантних појединости смо чули од кустоса музеја, а младима, којима је свакодневица незамислива без мобилног телефона и друштвених мрежа, било је занимљиво да чују како су људи раније комуницирали и колико је заиста времена требало да информација стигне од једне до друге особе.

Маријана Шешић, васпитач

РЈ „Змај“

Фото: Јелена Вицо

РЈ „Петар Драпшин“