Посета Војном музеју

Ђаке Ученичког центра Београд прошлог четвртка нагла промена времена и непрекидна киша нису спречили да посете Војни музеј. Смештен на бедемима Београдске тврђаве, у прелепом калемегданском парку, представља један од симбола овог здања.

Указом кнеза Милана Обреновића из 1878. године Војни музеј почиње своју делатност сакупљања, проучавања и презентовања предмета за војну употребу као што су оружје, униформе, ратне заставе, војна документа и уметничка дела са војном тематиком. Музејска збирка формирана је углавном захваљујући поклонима, али су, нажалост, многи експонати нестали током ратова на овим просторима. Музејска збирка је годинама обнављана тако да поседује значајну фотоархиву, предмете, оружје, предмете српских владара и војних команданата, оружје које се користило и у ратовима током  деведесетих година, као и тешко наоружање смештено у рову испред зграде Музеја.

Вођени обилазак музеја пратила је прича о Првом светском рату уз посебан осврт на Дан примирја. Тако су ученици могли да чују о значајним биткама у којима је учествовала српска војска, о командантима који су понос нашег народа, али и о највећем страдању српског народа током Великог рата. Прича о Дану примирја била је проткана симболиком цвета Наталијине рамонде, ендемске врсте, цвета феникса, који представља и српску војску која се као Феникс из пепела подигла након страдања у Великом рату. Храброст, истрајност, способност, чојство и јунаштво наше војске из овог периода треба да служе као пример будућим генерацијама како се брани и чува свој народ.

Бројне фотографије ученика на којима су многи експонати представљају подсетник овое значајне посете. Надамо се да ће следећа посета бити обасјана сунцем како би могли да уживају и у разгледању тешког наоружања испред Музеја.