Посета

Наша установа је прошлог петка, 17. новембра угостила ученике, од првог до осмог разреда, који су у оквиру пројекта Дечја књижевна колонија „Расадник младих песника у Дољевцу 2023“, посетили Београд. Ову манифестацију већ 14 година организује Јавна библиотека Дољевац из Дољевца с циљем да афирмише књижевно стваралаштво код деце, уз покровитељство Министарства културе Републике Србије.

Ова манифестације добија на значају и због тога што окупља децу из целе Србије и што је, у току ових година изнедрила неколико дечјих песника. Малим песницима ове године придружила су се и деца из фолклорне секције „Опанчићи“. У оквиру пројекта планиран је путујући караван који је на својој мапи путовања зацртао да обиђе све велике градове Србије. У Београду су обишли Калемегден, али и део Дорћола и улицу Краља Петра.

Наша установа је имала ту част да учини да се деца осећају пријатно у нашем домском амбијенту. Тридесетеро деце, подељени у две групе, са својим наставницима и библиотекарима су били у прилици да обиђу огранак „Петар Драпшин“ наше библиотеке. Разговарали смо о нашим првим прочитаним сликовницама и књигама. Договорили смо се да ћемо читати књиге, прикупљати их и чувати на полицама правећи наше мале, а касније и велике библиотеке. Присетили смо се да је књига заједно са нашим ближњима и другарима, наш најбољи пријатељ. Симболично, на столу, децу је дочекала велика, лепа књига „Речник српског језика“ у којој смо на 84. страници пронашли реч библиотека.

Како би трајно остало сећање на посету деце која читају, пишу песме и уче да играју кола својих предака, пристали су да испишу своја имена на дар једном библиотекару. Тог прохладног и кишовитог новембарског дана, цика деце је срећно одзвањала ходницима нашег дома.

Мирјана Митић