Посетили смо Народни музеј

Поводом Светског дана туризма ученици Ученичког центра Београд, радне јединице „Петар Драпшин“, посетили су Народни музеј. У овој установи се налази велики број артефаката:  од далеког палеолита па све до уметности 20. века. Поставка музеја у целини сведочи о изузетним археолошким истраживањима, начинима представе српских владара кроз уметничке предмете , колекционарима и поклонодавцима, а истовремено води посетиоце од праисторије до савремене уметности.

Ученици су могли видети, између осталог, накит који датира из 5. века п.н.е, копије фресака бројних манастира из времена средине 15. века, дела познатих сликара – Теодора Крачуна (Свети Јеванђелиста Јован , 1780, уље на дасци), Саве Шумановића (Пастирица, 1924, уље на платну), Николаса Ренијеа (Давид са Голијатовом главом, 17. век, уље на платну), Ван Гога (Сељанка, 1885, уље на дасци).

„У јучерашњој посети музеју изузетно сам уживала. Упознала сам се са развојем и променама на подручју данашње Србије и најближег окружења, од времена праисторије  до позног средњег века, као и са разним уметничким правцима и стиловима у националној и европској уметности. Инспирисале су ме слике, скулптуре и фреске најпознатијих стваралаца, као и накит, керамика, иконе и масивне камене скулптуре који сведоче, буде радозналост и упознају посетиоце са узбудљивом историјм на тлу данашње Србије.“

Душица Костић

Елена Голубовић

Вања Лекић