Прослава Савиндана

У суботу, 27. јануара 2024. године у просторијама РЈ Змај прославили смо школску, али и славу Ученичког центра Београд – Светог Саву.

Овогодишња част да буде домаћин припала је радној јединици Алекса Дејовић. Управник ове радне јединице, Владо Стјеповић, обратио се многобројним гостима, ученицима и запосленима, које је поздравио и свима пожелео срећну славу.  Управник Стјеповић започео је нову традицију у Ученичком центру – предају славског колача и иконе Светог Саве следећем домаћину – управници РЈ Змај, Бранки Дамјановић. У свечаној славској атмосфери присуствовали смо пресецању славског колача у којем су заједно учествовали директор Установе, др Љубиша Антонијевић, сви запослени, ученици и наши драги гости.

Прославу Савиндана својим присуством увеличала је Марина Хасановић, начелница одсека за ученички и студентски стандард у Министарству просвете. Она је поздравила присутне госте, изражавајући своје задовољство што присуствује прослави Св. Саве у Ученичком центру Београд.
Прослави је присуствовала и Наташа Ерјавец, управница дома ученика Бежиград из Љубљане, дома са којим наша установа има дугогодишњу успешну сарадњу.
Још једна од новина којој смо ове године присуствовали јесте пројекција филма Шта је нама Свети Сава, који је ауторски реализовала Јована Јелић, васпитач у РЈ Алекса Дејовић,  уз сарадању са васпитачима Иваном Вељашевић и Јеленом Шејић, као и уз стручну помоћ Мирјане Митић- стручног сарадника библиотекара наше Установе. Филм је донео нове погледе и размишљања ученика из Дејовића који су дали занимљиве одговоре на питања како би се понашао Свети Сава у данашњем времену, које друштвене мреже би користио… Кроз спој модерног гледишта и традиционалног прослављања, добили смо нови угао посматрања на наслеђе Светог Саве, личности од које почиње српска традиција и култура.

Додељене су награде  након одржаног Светосавског литерарног конкурса. Чланица жирија, Александрија Караичић уручила је пригодне поклоне – књиге награђеним ученицима. Награде су добили: 1. место – Исидора Марјановић, РЈ Петар Драпшин, 2.место – Александра Јовановић – РЈ Карађорђе, 3. место  – Павле Јовановић, РЈ Карађорђе. 

Аплаузом су поздрављени ученици и победници светосавских турнира у кошарци, одбојци, фудбалу и стоном тенису.

Након програма, који је био увеличан извођењем Светосавске химне нашег хора и оркестра, присутни ученици и гости имали су прилику да уживају у пригодном коктелу.

Мирјана Илић