Шаховски турнир поводом дана Ученичког центра Београд

Постоје мишљења да у шаховској игри има елемената математике, психологије, стратегије па чак и уметности. За нас је битна чињеница да има и васпитни карактер јер учи децу да буду стрпљивија и концентрисанија.

Може ли се уз шаховску игру и дружити или кроз дружење одиграти озбиљна шаховска партија? Данас су ученице и ученици Ученичког центра Београд покушали дати одговор на ово питање. У поводу обележавања Дана Ученичког центра Београд као једна од активности је и окупљање чланова шаховске секције. Уз озбиљну концентрацију на шаховску таблу и игру било је времена и за осмех, шалу, комплимент, ново познанство па и дружење. Био је то спонтан одговор на мало пре постављено питање. Учествовало је 28 ученица и ученика из свих радних јединица. Ученици „домаћини“ су врло радо показивали „гостима“ услове у којима живе и уче, објашњавајући шта је унапређено у последње време.

Поред креативно проведеног времена појединци ће бити поносни и на постигнуте резултате. У конкуренцији дама учествовале су екипе РЈ „Змај“ и РЈ „Карађорђе. Боља је била екипа РЈ „Карађорђе“. У појединачној конкуренцији дама постигнути су следећи резултати:

  1. Јелена Марковић (РЈ „Карађорђе“),
  2. Јелена Радоја (РЈ „Змај“),
  3. Ива Раниславић (РЈ „Карађорђе“).

У мушкој конкуренцији (екипно) су постигнути следећи резултати:

  1. РЈ „Змај“,
  2. РЈ „Карађорђе“,
  3. РЈ „Алекса Дејовић“.

У мушкој конкуренцији (појединачно) су постигнути следећи резултати:

  1. Андрија Басарић (РЈ „Карађорђе“),
  2. Марко Калањ (РЈ „Петар Драпшин“),
  3. Михајло Марковић (РЈ „Змај“).

Турнир је добро организовао Рајко Кукољ уз подршку запослених у РЈ „Змај“. Предстоји наставак рада шаховске секције, уз повремене сусрете ученика из свих радних јединица. Круна рада шаховске секције биће избор и припрема екипа Ученичког центра Београд за наступ на Домијади.

Васпитач Милоје Кнежевић