СИМБОЛИКА ОБИЧАЈА ЗА ВАСКРС

Васкрс или Ускрс један је од највећих хришћанских празника. Обичаји за Ускрс код Хришћана се разликују, али је симболика увек иста: победа живота над смрћу. Христ је својим чудотворним васкрсењем показао да постоји вечни живот, потврдио победу живота, љубави, мира и радости.

Недеља пред Васкрс назива се страсна недеља а петак се сматра најтужнијим даном, јер је тада Исус разапет на крст са трновим венцем као круном.
Велики петак је дан тишине, не пева се и не игра, на црквама не звоне звона.

Симболика фарбања јаја
У четвртак и петак уочи Васкрса боје се јаја. Прво офарбано јаје у црвеној боји назива се “чуваркућа”, и чува се на посебном месту у кући до следећег Васкрса, јер се верује заштитником куће и здравља. Црвена боја је обавезна јер представља проливену Исусову крв, док друге боје указују на радост због победе и стварања новог живота.
У нашем народу, као и у целом хришћанском свету, за Васкрс је обичај даривање јајима. Јаје је симбол обнављања природе и живота, а васкршње црвено је симбол рађања, васкрсења, среће, напретка, здравља, лепоте…
То је празник топлине и мира, време кад се заборављају ружне мисли и дела, кад људи праштају једни другима, с традиционалним поздравом: „Христос васкрсе“ и „Ваистину васкрсе“
Васкрс нам куца на врата доносећи спокој, светлост и наду зато вам желимо да предстојеће празничне дане проведете славећи живот, у духовном миру и здрављу, са својим породицама и пријатељима и да вам све дане Васкршњих празника краси мир и благостање!

У нашој РЈ „Змај“ овако су текле припреме за предстојећи Васкршњи празник.

Христос васкрсе!
Ваистину васкрсе!

Васпитачи: Нада Кековић, Марина Станковић, Милица Илић