Скијање, али на траци

Ученици нашег Центра имали су могућност да се опробају у скијању на ски симулатору на Ади у четвртак, 3. марта. Како су реакције ученика РЈ „Алекса Дејовић“ који су се прошле школске године опробали у овој необичној активности биле веома позитивне, желели смо да ученицима из свих радних јединица омогућимо да се подсете или први пут пробају како се скија.

Ски симулатор представља систем покретне скијашке стазе која симулира различите услове на терену. Намењена је едукацији почетника свих узраста, корекцији скијашке технике оних који знају да скијају и специфичном тренингу професионалних скијаша. Један час скијања на траци има сличан ефекат као неколико сати учења на снегу.

„Спортови на снегу важе за најздравије јер се реализују у природи и са природом, поправљају психомоторне способности и могу да помогну развоју личности, јачању самопоуздања, а нарочито у периоду одрастања, опуштају, поправљају здравље. Боравак на планини и уживање у чарима скијања представља право задовољство, али за почетнике само под надзором инструктора. Они су ту да помогну да се стекне сигурност, што је основни психомоторни фактор сваког полазника, и да се савлада вештина“, поделио је са нама Владо Стијеповић, управник и ски инструктор, који је био са ученицима.

Под надзором васпитача и уз упутства и помоћ одличних инструктора ученици су увежбавали плуг, учили како да се крећу без сувишних покрета и да користе тело да би се кретали у одређеном правцу. Искуство је другачије него на снегу, али веома корисно и одмах се исправљају грешке у покретима. Нисмо били на планини, али смо уживали у дивном сунчаном дану на Ади и лепо се забавили.

Слобданка Марић, васпитачица

РЈ „Алекса Дејовић“