УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Светске оперске куће – Бољшој театар

Бољшој театар – „Велики театар” је историјски театар у Москви који је изградио архитекта Осип Бове, у коме се одржавају представе опере и балета. Бољшој театар основан је у 18. веку, као царско позориште, по жељи краљице Катарине II. Принц Петар био је велики љубитељ позоришних представа, и уметности уопште, а Катарина је желела да му удовољи, па је добило форму приватног позоришта у коме су се за Петра одржавале представе, балови и маскенбали. Бољшој балет и Бољшој опера се налазе међу најстаријим и најбољим балетским и оперским позориштима на свету. Театар је зачетник компаније Бољшојске балетске Академије, водеће светске школе балета.

Бољшој театар данас сија пуним сјајем са преко 2500 запослених. Иако је у прошлости овај театар преживео многе тешке тренутке, делећи судбину руског народа, управо је оно било то које му је у најтежим тренуцима пружало бег и утеху од суморног свакодневног живота протканог многобројним проблемима.  Бољшој је и данас за Русе, али и за многобројне туристе из света ипак много више од самог позоришта. Многи описују доживљај приликом његове посете који се памти читав живот. Засигурно је симбол царске али и модерне Русије. Музејска збирка овог импозантног театра садржи преко 200 000 предмета. Изузетно је богата скицама сценографија, костимима изврсних руских уметника који су наступали на сцени Бољшој театра, фотографијама, историјским аутограмима, нацртима…

Руска балетске школа важи за најбољу у свету и овде су заиста наступала многа позната и светски призната имена из света балета. Синоним је врхунских представа, пре свега опера и балета, а балерина попут Светлане Захарове проноси славу овог несвакидашњег позоришта широм света својим врхунским умећем балетског извођења!

ВИРТУЕЛНА ШЕТЊА БОЉШОЈ ТЕАТРОМ!

Васпитач: Јелена Драгићевић, РЈ „Змај“