Ученички центар на Конференцији о васпитном раду у домовима ученика средњих школа Републике Србије

У Врњачкој Бањи се од 23-26. септембра одржала традиционална Конференција о васпитном раду у ученичким домовима у Републици Србији у организацији Института за економију и право. Предвођени директором, др Љубишом Антонијевићем, запослени у васпитној служби Ученичког центра Београд имали су прилику да, током два дана трајања Конференције, присуствују предавањима и представе своје радове. Након поздравног говора Милутина Ђуровића, помоћника министра за ученички и студентски стандард и инвестиције, имали смо прилику да чујемо вишеструко корисна предавања: Милана Пекића, директора Канцеларије за борбу против дрога о превенцији против болести зависности у домовима ученика средњих школа, Биљане Лајовић о превенцији насиља у ученичким домовима, Невене Ловринчевић о комуникацији и толеранцији, те анализу Марије Вукелић о стручним сарадницима у домовима ученика.
Током другог дана рада конференције, Ученички центар Београд имао је пет представника који су учествовали у раду све три секције. У секцији Адаптација и учење стручни сарадник РЈ „Карађорђе”, Данијела Илић¸ представила је свој рад Изазови онлајн учења у дому ученика, упознајући присутне о методама и техникама рада у последње две школске године. У секцији Животне вештине, васпитач из РЈ „Петар Драпшин”, Ксенија Мијаиловић изнела је своја искуства кроз рад Суочавања младих са савременим изазовима друштва, а стручни сарадник из исте РЈ, Милена Станимировић, пренела је слушаоцима своје технике и методе рада путем рада Развијање позитивне слике о себи – самопоштовање, самопоуздање код ученика у васпитном раду у дому ученика. Стручни сарадник РЈ „Змај”, Биљана Јанковић упознала је учеснике Конференције о Превенцији психоактивних супстанци СНУС. У оквиру секције Живот у заједници, васпитач из РЈ „Петар Драпшин”, Ана Петровић, истакла је своје виђење будућности ученичких домова у раду Могуће тенденције у развоју ученичких домова (вредности, уверења, перспективе, могућности).
Осим стручних и професионалних усавршавања, имали смо прилику да у непосредном разговору са колегама из целе земље поделимо мишљења и искуства у раду. Преносимо вам неке од утисака:
Ана Петровић: Дружење и активности на семинару су били свакако добро искуство. Да је срећа да се колеге чешће виђају, друже и размењују искуства.
Ксенија Мијаиловић: Ново, занимљиво и поучно искуство које ће ми користити у будућем раду.
Кристина Миљковић: Садржај је био динамичан и занимљив, предавачи изврсни. Размена искуства са колегама из других домова је од непроцењивог значаја.
Биљана Јанковић: Захваљујем се на прилици да присуствујем и учествујем у раду овог скупа. Нова сазнања покренула су многа размишљања и допринела мом стручном усавршавању која ћу са задовољством применити у раду у Ученичкм центру.
Јелена Драгићевић: Циљ сваког семинара је да пробуди размишљање код васпитача, што је у овом случају учињено, а изуззетно корисне информације које су изложили квалитетни предавачи, засигурно су нас инспирисале да их применимо у току свог практичног рада с ученицима.

Данијела Илић: У лепом окружењу и пријатном друштву имали смо прилику да разменимо искусства у раду са колегама из домова широм Србије, а на занимљивим предавањима подсетили смо се тема важних за наш васпитни рад.

Сузана Николић: Присустовање оваквим скуповима ми увек причињава задовољство јер се поред стручних и искусних предавача, чија предавања буду корисна за стицање нових знања и вештина потребних за наш васпитни рад, на оваквим скуповима чују и примери из праксе наших колега, којих је и на овом скупу било прегршт.

Милена Станимировић: Присуство на оваквом скупу представља значајно искуство испуњено квалитетним стручним усавршавањем и дружење са колегама у пријатном амбијенту, као такво оно значајно доприноси професионалном и личном развоју.

Конференција је допринела оспособљавању васпитача и стручних сарадника да практично примењују стечена знања у раду са младима у домовима ученика и тако унапређују ниво васпитног рада у целини.

Мирјана Илић
Верица Крша