УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Мајска виртуелна тура – Легати у култури Београда IV

МУЗЕЈ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА

Меморијални музеј Јована Цвијића (1865-1927) отворен је у кући у којој је велики географ и научник живео и радио. Здање са баштом, саграђено 1905. године по нацртима и жељама самог Цвијића, одражава дух времена с почетка 20. века. Сваки детаљ ентеријера куће дизајниран у маниру сецесије, обогаћен је елементима српске националне примењене уметности. Салон и соба Цвијићеве супруге Љубице, задржали су аутентичан изглед. У преосталом делу Цвијићеве куће постављена је изложба о животу, бројним путовањима и истраживачком раду нашег великог научника.

Музеолошком поставком представљен је репрезентативни део легата Јована Цвијића који обухвата: рукописе, преписку, фотографије, књиге, предмете примењене уметности, уметничке слике, личне предмете, документа и аутентичан намештај.

Музеј Јована Цвијића

КУЋА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

Кућа Стевана Мокрањца

Кућа Стевана Мокрањца у Београду је значајна као кућа у којој је живео и радио познати композитор Стеван Стојановић Мокрањац(1856-1914), за време боравка у Београду, налази се на углу улица Доситејеве 16 и Господар Јевремове. Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Кућа је као породична кућа Јакова Дамјановића, грађевинског предузимача, саграђена 1872. године. Од јула 1878. до маја 1879. године кућа је послужила за смештај хуманитарне организације Енглеског завода за српску сирочад, касније Завода за српску сирочад, који је после српско-турских ратова основао енглески лекар др Хенри Циман и за чије је потребе уз објекат дограђено дворишно крило.

У кући је живео и радио Стеван Стојановић Мокрањац најистакнутији српски композитор и хоровођа, педагог и сакупљач народних мелодија којима је обогатио уметничку музику. Музичке студије усавршавао је у Немачкој и Италији. Био је представник музичког реализма и једна од најзначајнијих личности у историји српске музике на прелазу из 19. у 20. век. Свој највиши домет досегао је делом Руковети,а једна од најзначајних и најчешће извођених духовних композиција је Литургија Светог Јована Златоустог.

Ксенија Бурзан

Уредник културног програма