УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Недеља спонтане љубазности

Недеља спонтане љубазности  обележава се од 14-20. фебруара.

Колико често чинимо добро и искрено помажемо другима не тражећи ништа за узврат? Или ипак, чешће ограничавамо своја позитивна настојања само на уски круг људи које познајемо. Али, често су најдирљивији изрази љубазности од стране људи које можда и не познајемо.

Добро дело само по себи доноси задовољство и вама и особи према којој је усмерена,а позитивно утиче и на посматраче. Једно мало добро дело може направити већу разлику него општа размишљања о светским проблемима. Често и најмањи акт љубазности може променити нечији живот. Искуство показује да ће наши поступци покренути читав ланац доброте, у најмању руку смањиће нечије незадовољство или стрес. Ако свако од нас успе накратко да усрећи само једну особу..свет ће убрзо бити лепше место за живот.

Изражавање љубазности за собом носи и многе здравствене бенефите. Оно нам повећава имунитет и јача срце. Када човек учини добро дело, помогне некоме, његов мозак производи велику количину „хормона среће“, ендорфина, који смирује, неутралише ефекте стреса и депресије. Дакле, као и љубави, доброте и љубазности ћемо имати више што их несебичније делимо с другима.

Како практиковати љубазност?

Будите добронамерни према другима, уделите искрени комплимент, напишите лепу поруку  и оставите је у комшилуку да је неко пронађе – улепшаћете му дан, саставите писмо ономе ко је променио ваш живот на боље, напишите како вам је помогао. Помозите баки која тешко прелази улицу, мајци са колицима да уђе у аутобус.. Кажите „Хвала“ и „Пријатан дан“ продавачици у пекари.

Будите добри према природи, не користите једнократну пластику месец дана, организујте са друштвом чишћење у крају, не берите маслачак (пчелама је потребан као храна у пролеће), нахраните птице или гладне животиње.

Будите добри према себи, шетајте по природи, релаксирајте се бар 15 минута након активности обавеза, напишите писмо самом себи, опишите све своје снаге, вештине, способности, вредности, поступке који су вас довели до тачке на којој се налазите сада. Запечатите коверту и отворите је када вам буде потребно да оснажите себе.

„Човек је по природи љубазан“ – Жан Жак Русо. „Љубазност је нешто што слепа особа може видети и глува особа видети“ – Марк Твен. Љубазност је добронамеран и брижан однос према људима око нас. Љубазност може да се научи. Љубазност  је „заразна.“ А ова недеља има за циљ да нас подстакне да обогатимо своје животе добрим делима.

Сви смо чули или доживели приче о неким дивним, несебичним људима, које ћемо дуго памтити. Пожелимо и ми да неком обасјамо барем један дан и признајмо себи да моћ да позитивно утичемо на живот другог лежи у нашим рукама: довољно је само да се осмехнемо или пружимо руку када је то потребно.

Данијела Илић