УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Други ангажман фест: Блискост без додира (Онлине издање)

Студио Центар организује други по реду фестивал едукативног и друштвено ангажованог позоришта за младу публику Ангажман фест од 7. до 11. децембра 2020.

Због епидемиолошке ситуације, сва планирана дешавања ће бити пребачена у виртуелни свет – програм фестивала ће публици овог пута бити доступан у онлине формату. Представе у склопу главног фестивалског програма биће стримоване на YоuTube каналу Ангажман феста, а пратећи програм ће се састојати из онлине радионица, које ће водити четири специјална педагога – дефектолога са вишегодишњим искуством у раду са младима.

Радионице под називом „Како да кажем“, за ученике основних школа, и „Са осећањима на ти“, за средњошколце и студенте имају циљ отварања питања о остваривању и одржавању блискости у времену наметнуте раздвојености и физичке удаљености.

 

Ангажман фест: Да ли постоји ангажовани театар за младе

Ангажовано позориште бави се социо-политичким темама и проблемима који у актуелном тренутку опседају једно друштво. Сваки театар је у ширем смислу ангажован, али уколико посматрамо ужи смисао те речи – долазимо до закључка да се институцијски и фестивалски ангажован театар не може пронаћи на много места у Србији.

Када се говори о ангажованом театру за младе, избор постаје још ужи – фактички непостојећи. Зато други Ангажман фест има за циљ да, поред едукације младих и приближавања важних тема кроз медиј позоришта, буде подршка младим људима и позитивно утиче на њих. Мисија овог фестивала је подстицање младих на самостално и креативно промишљање о сопственом положају у друштву праћено акцијом.

Тим Ангажман феста ће, кроз овогодишњи програм, заједно са посетиоцима постављати питања у вези тема као што су: блискост, отуђеност и дистанца, али и комуникација, важност информисања и погубност дезинформације.

Акценат ће бити на теми заједничком очувању психичког здравља и покушају сагледавања позитивне стране ситуације која је постала наша нова свакодневица.

 

Ангажман фест – програм

Понедељак, 7. децембар 2020. (20:00)

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА

ливе стреам позоришне представе на YouTube каналу Ангажман феста

„Је л’ имаш грам?“ – Студио Центар, Београд – ПРЕМИЈЕРА!

Специфична и несвакидашња представа, рађена по мотивима књиге „Питај Алису: Дневник једне наркоманке“, говори о проблемима злоупотребе психоактивних супстанци код младих. Међутим, дрога више није проблем непознатих и неснађених људи у мрачним хаусторима.

Актери ове тешке представе покушаће да дају одговоре на многобројна питања која нису везана искључиво за дрогу – већ и за животе младих данас у ширем смислу. Играјући у малом и интимном простору, глумци стварају атмосферу где публика постаје не само сведок, већ и њихов саучесник.

Позоришна представа „Је л’ имаш грам?“ је тридесет друга премијера Студио Центра, на којој је тим младих људи вредно радио од септембра месеца. Иако је било планирано, да овом представом Студио Центар отвори нову камерну сцену на Славији, епидемиолошке околности су премијеру ове представе послале у виртуелни свет, док ће „жива“ премијера сачекати неке повољније дане.

Уторак, 8. децембар 2020. (18:00)

РАДИОНИЦА

онлине радионица за ученике основних школа

„Како да кажем“

Живимо у ванредним околностима у којима је виртуелна комуникација заступљенија више него икад. На интернету се дружимо, ћаскамо, волимо и свађамо. Колико пута сте се са неким посвађали због међусобног неразумевања? Свима нам се понекад догоди да нам смета нечије понашање, али да то не умемо да кажемо на прави начин.

На овој радионици, коју ће водити „Како да кажемо“ тим који чине четири специјална педагога – дефектолога са вишегодишњим искуством у раду са младима, вежбаћемо активно слушање и научити како да кажемо шта нам смета, а да не изазовемо свађу – чак и када четујемо. „Како да кажемо“ тим: Јована Ивковић, Тања Филиповић, Владимир Глигорић и Василије Крстић.

Време трајања радионице је сат времена, максималан број учесника је петнаест људи. За радионицу „Како да кажем“ можете се пријавити путем овог линка.

Среда, 9. децембар 2020. (20:00)

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА

ливе стреам позоришне представе на YouTube каналу Ангажман феста

„Културоциклин 2м“ – Културоциклин, Крушевац

Пројекат Културоциклин бави се преиспитивањем пада културолошких вредности у свим аспектима друштвеног живота и последицама које исти има на младе. Представа и радионице овог пројекта својеврсно су путовање од дистанце и изолације, до трагања за заједницом – подвлачећи значај бриге, одговорности, достојанства, етичке и еколошке свести.

„Културоциклин 2м“, ову тему проширује на културу људских права, као и на културу менталног и емоционалног здравља у тренуцима кризе. Представа је намењена младима узраста од петог разреда основне школе и старије.

Четвртак, 10. децембар 2020. (18:00)

РАДИОНИЦА

онлине радионица за студенте и ученике средњих школа

„Са осећањима на ти“

Да ли често реагујете бурније него што бисте желели? Да ли вас сопствена осећања збуњују и тешко препознајете како се други осећају? У нашој радионици „Са осећањима на ти“, причаћемо о препознавању и уважавању сопствених осећања, радићемо на бољем тумачењу и разумевању туђих осећања и вежбаћемо адекватне начине да изразимо оно што осећамо. Пошто је квалитетна комуникација основа добрих односа, у склопу радионице организоваћемо и дебату на тему исказивања осећања.

Време трајања радионице је сат и по времена, максималан број учесника броји петнаест људи.

„Како да кажемо“ тим води и ову радионицу.

За радионицу „Са осећањима на ти“ можете се пријавити путем овог линка.

Петак, 11. децембар 2020. (20:00)

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА

ливе стреам позоришне представе на YouTube каналу Ангажман феста

„Преживећу?“ – Театар „Улица“, Београд

Једна жена може да има емоције које имају свој лик, одређене особине, пороци и страхови имају свој глас иза којих се крију. Сви они могу да заузму своје место у центру разума и преузму контролу.

Та жена може да се бори као Suzan B. Entoni, да се жртвује као Mileva Ajnštajn, да буде неустрашива као Jovanka Orleanka, да пева као Konstanca Mocart, да се супротстави као Marlen Ditrih, да пише као Gertruda Štajn, да влада као Katarina Velika, да истражује као Osa Džonson, да користи своје тело као Pearl White, да лети високо као Amelija Erhart и још ниже падне.

Сада су све оне ту, гледају је и желе напоље. Њено проклетство може да буде и њено спасење. Може да постоји у мраку, а може у њему и да нестане. Има право да сања своје светло. Да издржи, да преживи. Да ли ће за њу бити превише мрака, да ли ће за њих бити довољно светла?

Ксенија Бурзан

Уредник културног програма