УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Посета Јавном акваријуму и тропикаријуму

     Дана 20.10.2020. године посетили смо чаробну оазу биљног и животињског света, „место где се рађају срећне мисли“, скривено у мирном крају на Дедињу.

     У прелепо уређеном амбијенту који подсећа на природно окружење, на релативно малом простору, налази се велики број акваријума са различитим врстама које насељавају подводни свет, распоређени по регионима и тематским целинама. Стручни водич, који се брине о биљкама и животињама, представио нам је становнике Јавног акваријума и тропикаријума, пружајући занимљиве информације о пиранама из Амазона, јапанским шаранима, златним рибицама, тарантулама, шкорпијама, змијама… Посебну пажњу је привукао акваријум са морским рибицама из чувеног цртаног филма „У потрази за Немом“. Мало одважнији ученици и васпитачи  имали су могућност да превазиђу страх од змија и држе у рукама лоптастог питона, под надзором љубазног особља.

     По завршетку предавања, у издвојеној просторији на спрату, у биоскопској сали, презентован је краткометражни едукативни филм о опасним рибама и застрашујућим мајсторима камуфлаже морских дубина.

     Посматрајући домаће и егзотичне врсте, уверили смо се колико је разнолик и богат живи свет наших и тропских вода, шума, прашума и хладних мора. Док смо одушевљено корачали овим амбијентом пријатна и позитивна атмосфера пружила нам је невероватан осећај повезаности сa природом.