УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Познате личности рођене у децембру

Децембар, месец у коме испраћамо стару и дочекујемо Нову годину, у коме празнујемо и уживамо у зимским чаролијама. Такође, ово је месец у коме су рођене многе од познатих личности које су обележиле политичку историју неких земаља, виртуозни глумци и они који су утабали пут својим фантастичним научним открићима.

 

Ана Фројд (Anna Freud). Ћерка Сигмунд Фројда, рођена је 03. децембра 1895. године у Лондону. Била је један од најистакнутијих психоаналитичара на свету. Сматра се оснивачем дечије психоанализе. Такође, развила је различите технике за лечење деце.

 

Ентони Хопкинс (Anthony Hopkins). За виртуозну улогу доктора Ханибала Лектора награђен је Оскаром. Рођен је 31. децембра 1937. године. Мултиталентовани глумац, који носи епитет једног од најбољих, свих времена, признао је једном приликом да пати од мањка самопоуздања. То га ипак није спречило да има феноменалну каријеру дугу пола века. Препорука – www.imdb.com/

 

Ани Ленокс (Annie Lennox). Ова шкотска музичарка рођена је 25. децембра, на Божић. Својим савршеним гласом, она и „Eurythmics“ продали су око 80 милиона плоча/дискова (www.youtube.com). Добитница је чак 4 Греми награде, као и 7 британских награда, а поносна је власница и једног Златног Глобуса.

 

 

Елизабета Петровна, царица целе Русије. Кћи Петра Великог и Катарине I, била је царица од 1741. године, па све до своје смрти 05. јануара 1762. године. Остала је упамћена као својеглава царица, која је водила политику по сопственом нахођењу.

 

 

Милева Марић Ајнштајн (Mileva Marić Einstein) је била српска математичарка и прва супруга Алберта Ајнштајна. Rođena je 29. decembra 1875. године. У групи од шест студената била је једина жена, те тек пета која је успела да уписе Државну политехничку школу (ЕТХ), што је било импресивно јер у то време жене нису радо примане на факултете.

 

Едит Пјаф (Edith Piaf). је француска чувена певачца шансона и национална музичка икона. Изводила је углавном баладе, најпознатија је „la Vie en rose“ (www.youtube.com). Родила се 19. децембра 1915. године, а умрла 10. октобра 1963. године. Шарл Азнавур изјавио је поводом њене сахране да је то једини догађај који је зауставио саобраћај у Паризу, јер се око гробља окупило око 40.000 њених обожаватеља.

 

Катарина од Арагона и Кастиље. Историја ју је упамтила као прву од укупно шест жена енглеског краља Хенрија VIII. Рођена је 16. децембра 1485. године. До краја живота је себе сматрала законитом женом краља Енглеске.. Једина је Хенријева супруга која је доживела 50-у годину.

 

Александар Исаевич Солжењицин. Један од најзначајнијих прозаиста XX века, добитник Нобелове награде за књижевност и члан Руске академије наука, рођен је 11. децембра 1918. године. Преживео је Стаљинов прогон у Сибир 1953. године, и умро у својој 90-ој години у Москви, 03. августа 2008. године. Познатим га је учинила приповетка „Један дан Ивана Денисовича“, 1962, која се темељи на опису „обичног“ дана, „обичног“ Руса у логорском заточеништву. www.delfi.rs/

 

 

Џејн Остин (Jane Austen) рођена је 16. децембра 1775. године. Није била позната за време свог живота, своја дела објављивала је анонимно. Њени љубавни романи постали су познати тек после 1869. године. Њени романи „Разум и осећајност“ и „Гордост и предрасуда“ сматрају се класицима светске књижевности из доба преласка из романтизма у реализам. sr.bookmate.com

 

 

 

 

Алекс Фергусон (Alex Ferguson). Прослављени шкотски фудбалер, а касније и фудбалски тренер, рођен 31. децембра 1941. године у Глазгову (Glasgow). До самог краја своје каријере водио је познати „Манчестер Јунајтед“ (Manchester United), укупно 26 година.

 

 

Бред Пит (Brad Pitt). Рођен је 18. децембра 1963. године. Било да је давао интервју као вампир, или се борио као снажни Ахил, бриљирао је у свакој улози. 1995. године oсвојио је Златни глобус као најбољи споредни глумац, 2014. године освојио је награду Оскар за најбољи филм као један од продуцената филма и 2020. године је освојио награду Оскар за најбољег споредног глумца.

 

Јелена Недељковић