УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Светски дан књиге за децу

International Children’s Book Day – ICBD

Међународни дан књиге за децу, на основу одлуке Унеска, уведен пре скоро пола века у циљу промоције дечје књижевности и читања како би се скренула пажња јавности на потребе најмлађих читалаца, обележава се 2. априла.

У свету се обележава од 1967. године на дан када је пре тачно 210 година рођен Ханс Кристијан Андерсен, дански књижевник, творац „Мале Сирене“, „Ружног Пачета“ и бројних других блиставих бајки без којих одрастање није могуће замислити.

Београдско Дечје одељење основано је исте 1931. године када је отворена и модерна градска Библиотека. Најстарија књига за децу, у фонду од више од 60.000 наслова које поседује, из 1878. године је „Дани одмора. Дарак доброј деци од чика Стеве” Стевана Поповића, у издању Српске књижаре Браће М. Поповић у Новом Саду.

Најстарије страно издање је из 1921. „Тартарен Тарасконац” Алфонса Додеа. У Србији је у циљу промовисања дечје књижевности 1997. године уведена награда „Доситејево перо” на основу конвенције Уједињених нација о правима детета да најмлађи у име вршњака изразе суд о ономе што је за њих написано. То је награда о којој одлучује жири од више стотина деце београдских основних школа, а међу добитницима били су и Љубивоје Ршумовић, Градимир Стојковић, Урош Петровић, Силвија Оташевић, Игор Коларов и Јасминка Петровић.

Влада Шведске у циљу промоције дечје књижевности додељује међународну награду „Астрид Линдгрен” у част ауторке књиге „Пипи Дуга Чарапа”, вредну пола милиона евра.

У Србији се, иначе, овај дан обележава низом активности. У готово свим градовима у библиотекама се организују програми за децу: разговори са дечјим писцима, представљање нових књеижевних дела, литерарни и ликовни конкурси, радионице и друге различите манифестације.

Васпитач Милица Петровић