УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// У сусрет Васкрсу

Ових дана почиње традиционално шарање јаја која ће бити офарбана у данима пред Васкрс. Представићу вам технику која потиче са подручја Косова и Метохије, традицији дугој вековима која се наставља и данас у Ораховцу и Великој Хочи.

Прво јаје која се нашара је јаје које ће читаве наредне године стајати у кућном иконостасу, па га народ назива ,,чуваркућа”, а у орховачком крају ,,страшник” јер се употребљава као заштита од страха. На њему је обавезно нацртан крст, јер у крсту као симболу васкрсења се огледа заштита читаве породице у којој се страшник чува. То јаје се на  Велики четвртак прво офарба и њиме се деца помажу по лицу унакрст да би била здрава. Офарбани „страшник” се износи из куће у поље када је велика грмљавина, јер се верује да ће винограде и остале усеве заштитити од града и других временских непогода.

Сва јаја се шарају помоћу справе која се назива шараљка и помоћу ње се наносе различите шаре по избору домаћице (углавном се шарају листови, цвеће, грожђе, птице, лептири или шаре заступљене на одевним предметима). Осим шараљке потребно је припремити чист пчелињи восак, свећу и наравно јаја.

За ову технику најбоље је користити бела јаја, због боље видљивости шара, а у овим пределима се сва јаја фарбају у црвеној боји. Помоћу ове технике развићемо креативност, усавршићемо фину моторику али и уживати у нашим радовима, и самим тим сачувати традицију.

У наставку текста погледајте видео на којем ћу вам практично приказати технику и материјал који вам је потребан. На прву ће се учинити као да је техника несавладива и да ви то нећете моћи. Али, све што вам треба је стрпљење и мир у глави. Смирите своје мисли и почните… Ако видите да не иде, само полако, никоме није пошло из прве.

Васпитач: Јована Филиповић-Михајловић