УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Жене кроз српску историју

Поводом међународног празника – Осмог марта (Дана жена) у Дому „Алекса Дејовић” реализована је презентација „Жене кроз српску историју”.

Жене су кроз историју оставиле неизбрисив траг. Истицале су се и бориле за свој положај у друштву у свим сферама културног живота. Бити жена није било лако, а није ни данас. Борба за равносправност и даље траје. У сусрет Осмом марту, празнику жена, припремиле смо презентацију и разговор тим поводом са ученицама нашег дома, а уз поштовање препоручених епидемиолошких мера и ограниченог броја присутних.

Из доступне литературе и интернет садржаја изабрале смо 15 жена из прошлости које су допринеле еманципацији жена у Србији. Реч је o женама из различитих области и периода наше историје које су имале жељу и храброст да остваре своје снове и боре се за побољшање права и положаја жена у нашем друштву.

Уз песму Бранка Радичевића „Певам дању, певам ноћу“ у извођењу Здравкa Чолића, разговарале смо о животима наших јунакиња. Ученице су за многе од њих знале, али са биографијама неких су сада упознате, као што је случај са првом женом пилотом.

На питања да ли треба обележавати Дан жена и шта је то што је женама важно и данас, ученице су дале следеће одговоре:

„Женама треба дан одушка и дан када ће их се сетити сви који их воле и поштују.“

„Наравно да се љубав и поштовање исказују стално разним знацима пажње, али треба да постоји тај један дан који је посвећен само женама и борби за права жена, све док се свуда не постигне задовољавајући ниво истих.“

„У односу на њихов положај у прошлости, данас жене заузимају значајно место у друштву. Често нисмо ни свесни колико су важан стуб наше породице и које све улоге имају.“

„И даље је женама битно да им се покаже знак пажње, поштовања и разумевања, те велике „ситнице“. Није ствар у поклонима,  важна је пажња“, сложиле су се.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА!!!

Слободанка Марић – васпитач

Јелена Шејић – васпитач