УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Значајно признање за великог уметника

Одликовање Републике Србије – Сретењски орден,  представља највиши знак јавног признања који се додељује за изузетне заслуге и дела од великог значаја у областима јавних, културних, просветних спортских и хуманитарних делатности. Овеогодишњи добитник  ордена Карађорђеве звезде првог степена добио је наш славни виолиниста Стефан Миленковић, за заслуге у области музичке делатности. Изражавајући велику захвалност због добијања овог великог признања, он је изјавио да овај орден за њега представља велики гест поверења и велики  подстрек. “Ми уметници некад заборављамо да наша улога није само на сцени, већ да смо својеврсни амбасадори људскости, који се никада не одмарају“, рекао је Миленковић.

Један од највећих талената са ових простора Стефан Миленковић, врло рано је почео да наступа. Био је најмлађи дипломац на Универзитету уметности у Београду, а даље усавршавање наставио је на чувеном универзитету Џулијард где је једно време и предавао. Освајао је награде на најзначајнијим светским такмичењима, и има богато искуство у свету музике. После тридесет година интернационалне каријере одлучио је да се врати у Србију и доноси одлуку да  буде педагог на Академији уметности у Новом Саду. Миљеник наше публике ће осим просветног рада бити креативни амбасадор националне платформе „Србија Ствара“, а такође и помагати рад фондације „Фондација 2022“. Нови Сад Европска престоница културе. Стефан Миленковић, као један од највећих музичких талената са ових простора настојаће да допринесе развоју музичке уметности у нашој земљи, а има за циљ да оствари сарадњу са колегама у читавој земљи и да промовише нашу школу виолине у свету. Засигурно је неко ко је дао огроман допринос светској и нашој музици, и као такав прави је амбасадор културе на нашим просторима.

 Концерт Стефана Миленковића, са новосадским камерним оркестром „Camerata Academica, и гостом џез пијанистом Василом Хаџимановим.

Јелена Драгићевић, етномузиколог