Уметност сценског покрета

Почетак нове сезоне у Народном позоришту ученици глуме и плеса Ученичког центра Београд су дочекали са великим ентузијазмом. Већ други дан по отварању су присуствовали јавном часу студената Академије уметности у Београду под називом „Вече сценског покрета“.

Ученици су сведочили стварању магије на сцени кроз причу у сликама, артикулацију руке, поезију кроз покрет, пантомиму, мимику, корпоралну миму, комедију дел арте и још много елемената који су део разноврсног програма студената глуме.

Упознавање са различитим сценским техникама, игре и покрета  доприноси развијању осећаја за сценски простор. С обзиром на то да се глума ослања и на говор тела неопходно је тим покретом и овладати. Ученице су својим присуством спојиле лепо и корисно и радују се што ће моћи да примене неке технике сценског покрета и на својим часовима глуме.

„С обзиром на то да смо имали прилику да гледамо студенте, од којих су неки нама већ и познати, много је већи утисак урезан сваког покрета који су начинили. Показали су нам ко су и шта су умеју, а нама лично постали велики пример шта нас очекује у професији којом ћемо се вероватно бавити. Дали су свој максимум, што је подстицај за наш још већи рад и труд. Свако од нас је замишљао како би изгледало да смо ми са љима на сцени у том тренутку, јер су нас својим покретом и најситнијим детаљима увели целим умом у причу, те је нама после дивних утисака, лепог осећаја задивљености остала и још већа амбиција за успехом.“

Анђелка Алексић

Васпитач Данка Ивановић