Вече у Театру Улица – Како сте?

05.12.2022. наши ученици су имали прилику да у Академији 28 одгледају позоришну представу ,,Како сте?“ Као и претходних година тражила се карта више. Представу изводе млади глумци Театра Улица, у режији Катарине Јовановић, по тексту Новака Пулетића, нашег бившег ученика. Интересантно је да је Новак свој таленат открио кроз драмску секцију дома и одлучио да му то буде животни позив.

Представа ,,Како сте?“ се бави темом менталног здравља, али то не схватате до самог краја. Убеђени сте да гледате  лагану комедију о једном одељењу матураната, њиховим необичним, а тако типичним професорима. Опуштено се смејете духовитим дијалозима, саосећате са њиховим љубавним проблемима, уживате у музичким секвенцама. И онда, на самом крају вас преплави талас емоција, када схватите поенту целе ,,лагане“ приче. Млади глумци нас суоче са  депресијом, анксиозношћу, губитком и ,,невидљивошћу“ људи око нас који кроз такве проблеме пролазе, а да ми тога нисмо свесни. Забрињавајући је податак да је пре пандемије COVID-19 било процењено да једна од осам особа у свету живи са менталним поремећајем. Пандемија је створила глобалну кризу менталног здрављa, а процене су показале да је пораст анксиозних и депресивних поремећаја износио више од 25% само током прве године пандемије. У таквим условима, ако и најближе окружење не обрати пажњу на промене понашања, повлачење и изолацију, исходи често могу бити фатални. Зато је порука представе – осврните се око себе, питајте људе – како су, саслушајте, помозите! Ако је вама тешко, проговорите!

Утисци ученика по одгледаној представи најбоље показују колико их је представа потакла на преиспитивање и узбуркала им емоције.

,,Сам текст и глумци атмосферу чине магичном! На ову тему би смо имале доста тога рећи, а оно што би смо истакле је веома важна порука представе. Све више младих, колико и одраслих се бори са неком врстом анксиозности и депресије. Данас људи обраћају пажњу на потпуно небитне ствари и баве се технологијом, док нико не обраћа пажњу на људе око себе. Ова представа нас учи да поставимо питање – како сте?

Жабић Анђелина, Ћорац Ана

,,Представа је била веома поучна и схватила сам да не треба да скривамо своја осећања и оно што нас мучи.“  Радивојевић Катарина

,,Колико често и искрено питамо некога – како си? Да ли се заиста питамо како се неко осећа? Мислим да данашњем друштву, поготово млађем, често недостаје то искрено питање због недостатка емпатије и разумевања. Дирнула ме је ова дивна прича. Довела ме је у ситуацију да се преиспитам – да ли грешим у односима и јесам ли довољно добра. Натерала ме је да се заиста запитам – како је неко. Никад не знамо шта се крије испод површине и из тог разлога не треба да осуђујемо људе и њихове поступке. Представа тече, има много шала и веселих сцена којима се публика смеје, међутим, у моменту у ком схватам о чему се ради, обузима ме језа. Људи данас често занемарују туђа осећања и из тог разлога мислим да ову представу треба највише да гледају тинејџери. Не сме да постане прихватљиво да нас није брига за друге, да нас не занима да ли су ту или нису. Понављам, не знамо шта је испод површине и шта нас /некога чека сутра. Можда се никад више не видимо. Када схватимо да та особа више никад неће стати испред нас помислимо – ах, зашто га бар нисам питала  како је. Тада је, нажалост касно.“  Јојкић Теодора

Ученике је посебно обрадовала могућност да се после представе упознају са глумцима, попричају и сликају на даскама које живот значе.

Јелена Вицо РЈ ,,Петар Драпшин“