„XIII Регионална домијада – Хемијада“

Ученички центар Београд се и овог пута радо одазвао на позив и дана 29.03.  узео учешће у XIII Регионалној домијади – Хемијади која се традиционално одржала под покровитељством Дома ученика средњих школа у Крагујевцу. Представљали смо се са 5 ученика II и III разреда.

Дочекани смо предавањем на тему „Хемијски састав дувана и течности за електронске цигарете: Шта заправо удишемо“, које нам је држало пажњу и ваљано нас разбудило након пута, а пре текмичења.

Организатори су се потрудили да нас забаве и док су се чекали резултати, па смо време потребно за прегледање тестова провели у посети  Природно-математичком факултету, где смо имали прилику да присуствујемо експериментима из области физике и хемије, који су нас одушевили и забавили у исто време. Након чега је уследио обилазак акваријума, највећег у нашој држави.

На иницијативу ученика, остатак слободног времена смо провели у спомен парку „Крагујевачки октобар“, јединственом меморијално историјском комплексу посвећеном српским цивилним жртвама из Крагујевца, стрељаним 20. и 21. октобра 1941.

Ученици су се вратили пуни позитивних утисака, похваљени што су узели учешће у овом такмичењу и мотивисани да се такмиче и следеће године.

А ово су неки од утисака ученика:

„Прелепи утисци са Хемијаде, посетили смо инстутит за физику, хемијски факултет као и акваријум . Показали су нам разне изуме и исте смо радили и ми уз помоћ професора. Све похвале за дом уценика у Крагујевцу.“ Николина Батинић, ученица 2. године

„Посета Крагујевцу и њиховом дому је наша традиција. Ишао сам на Хемијаду већ другу годину за редом. Сваке године ме одушеви њихово гостопримство и велики садржај испланиран за тај дан. Могу рећи да смо обишли већину Крагујевца и да смо видели неке од најлепших делова града. Сваке године имамо посету њиховом ПМФ-у и предавања на том факултету. Посетиоци смо били и њиховог акваријума, исто другу годину за редом. Ове године смо посетили и Шумарице. Њихов културно-историјски музеј, парк и све спомен-плоче. Шумарице су један призор који се једноставно мора видети. Од чисте лепоте тог места, па до свих емоција које пробуди њихов музеј са својим квалитетним и описивим садржајем. Наравно да ћу и следеће године ићи, да бих наставио традицију и да не пропустим све садржаје које могу понудити.“ Урош Ђорђевић, ученик 3. године

Милица Петровић, васпитач РЈ „Карађорђе“